dijous, 9 de maig de 2013

El catecisme en la música

CATECISME
El rerefons a tenir present pot ser l'estructura del Catecisme de l'Església Catòlica. És el millor "esquelet" per a encarnar la nostra fe. No estaria mal pensar en encabir els temes en aquests quatre àmbits. Senzill, aclaridor i garantia de pluralitat de temes i fidelitat. Hi ha una part original de començar a creure i a conèxier Jesús, però també hem de cantar sobre aprofundir en la fe, com celebrar + a fons l'Eucaristia, com actualitzar el baptisme, crèixer en pertiença a l'Església, no decaure en la lluita contra el mal, ser fidels ens la cursa de fons de la fe...

És important tenir presents els fonaments, ja que així puc fonamentar amb la meva música. Només si preparo bé alló que faig, allò que faig pot ser bo. Hi ha uns temes que no són de qualitat mundana, sinó de llarg recorregut, caminar sense pressa i posar bons fonaments a la caseta sobre la roca. Recordo + la lletra d'una cançó que em poso repetidament a l'ordinador o al cotxe que una lliçó d'universitat. 

Us passo un assaig ràpid que he fet a partir de versions que m'agraden:
CREURE
La fe, el fet de creure és una passada. M'encanta aquell believer que Smash Mouth versiona a Shrek... Si dibuixes una creu, el vertical és Déu que ens busca de dalt a baix i nosaltres que ens hi creuem en el limit de la nostra "horitzontalitat". M'encantaria un tema d'aquest pal que s'atrevis a dir "your face Jesus", que és el que penso jo quan la canto... Una passada Adrian Snell & David Fitzgerald amb "escolta israel", aquest tema em té el cor robat... el primer credo del poble de Déu. Si ens atrevim a seguir els artícles del credo amb aquesta sensibilitat... No es tracta d'aconseguir-ho, només disfrutar el camí...

SAGRAMENTS 
L'amor de Déu és infinit i va per on vol. El lloc privilegiat on és vessa la gràcia de Déu és en els Sagraments de l'Església. A mi m'encanta i m'ajuda cantar l'amazing grace abans de confessar-me, us ho recomano. A vegades penso en Pride canviant el 4 d'abril per la passió i em dona devoció recordar aquell enamorat de Déu. Sagraments oblidats com el matrimoni o la unció dels malalts, què? Ningú té res a dir sobre el matrimoni cristià? I la unció dels malalts? Algun tema que doni força per suportar una malaltia i viurela amb fe...
Parlem de sexe amb música també. Perquè no?  (i l'enamorament en catòlic? - algú s'atreveixa respondre amb la mateixa coña "Amo a laura"?? Perquè no fem una paròdia dels models d'estimar de la MTV?? A mi em motiva...)
MORAL 
Pot semblar passat de moda parlar de moral, però si som fidels a l'Església, que ens recorda que el primer manament és "estimar a Déu i als germans" i d'aquest venen la resta, parlar de moral és una passada. Jo crec en la bondat, el perdó, l'honestedat, el respecte a la vida... i no com a "valors" sinó com a camí de fidelitat a Déu. Es tracta d'estirar el "manament de l'amor" a cada decisió i moment de la vida. Que faig quan la vida m'ofereix el mal i el pecat? i quan hi caic i vull treureme'l de sobre? Quan m'allunyo dels meus germans? Convidar-me a no oblidar-me dels pobres, a ser generós, a servir sempre... És super suggerent.
PREGÀRIA
Pel que trobo a youtube és el tema + explotat la pregària. Hi ha una cosa però... la pregària cristiana queda difuminada en l'anonimat. A mi m'agradaria tenir algun tema explicitament cristià i catòlic. Tampoc cal un títol "m'agrada anar a missa a la parròquia", però una mica si. Tenim com un complexe alhora d'usar entre nosaltres el nostre pròpi vocabulari. M'agradaria sentir una cançó sobre la pregària que em faci pensar "mira! és una pregària catòlica!". Aquella tan famosa de Martin Valverde "nadie te ama como yo". És un subidon de pregària i no té problema en presentar la creu, la reconciliació, el patiment... i com l'amor de Déu no ens deixa. No se... cantar sobre alguna cosa que sento, visc... a la missa. No és una passada el climax de pregària al moment d'encendre el ciri pasqual la nit santa? No flipo quan rebo la benedicció d'enviament al final de la missa? No és una experiència de pregària brutal l'amén? El sentit de la processó que va a combregar, el punt àlgid de la consagració...
També és interessant posar música a les pregàries que han fet els sants, o com a mínim inspirar-nos-hi. El catecisme té cites molt potents de cracks de la pregària.

PARAULA DE DÉU
La música en cristià, té un segell indiscutible i lliure de drets: la Paraula de Déu. Això ens ha de sortir sol. La idea és que qualsevol cosa que cantem, situació, tema, esdeveniment... ens ha de fer venir al cap aquell text de l'Evangeli, dels salms, l'antic testament... Si la memòria ens falla, o volem donar gruix a allò que ens passa pel cap i el cor: NO TINGUEM POR A TENIR LA BÍBLIA A LES MANS!
Especialment els textos de l'Evangeli (concretament el relat de la passió que és el centre de la fe cristiana: "crist, el ressuscitat, va morir a la creu per salvar-nos del pecat i de la mort"). L'edició de la BCI en català té un index al final per paraules, temes... també podem demanar consell a amics, gent de pregària, experts... Podem consultar sobre textos de la Bíblia a la majoria dels nostres mossèns, a la Facultat, grups d'estudis bíblics... podem ajudar-nos per llibres adequats al nostre nivell...: No tinguem por a aprendre. PErò sobretot a llegir personalment la Bíblia i fer-ne pregària personal. Només pots donar el que tens.
 
EL VAS DE TERRISSA
L'eina que tenim per a comunicar el que creiem amb la música sóm nosaltres mateixos: catòlics, limitats, arrelats on som, amb ganes de seguir servint amb senzillesa a les nostres parròquies. El plantejament creatiu del món és el consum, la protecció de la propietat, i acabar valorant el nostre servei habitual, i la nostra vida real com una cosa caduca, que no ens satisfà i és un pas previ a assolir l'èxit en aquest món. El plantejament provocatiu és que la qualitat és un regal per als rics, i disfrutar del camí és un regal per als pobres.
___________________
A mesura que envieu propostes i idees, veieu que vaig fent modificacions i tal... a tope!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada